Ik ben ooit als logopedist begonnen en dat is de basis van het werk dat ik nu doe. Logopedie is een therapieopleiding. Als logopedist word je getraind in het helpen van mensen met medische problemen op het gebied van stem, spraak en taal. Dat ik uit de zorg kom, speelt nog steeds een grote rol in mijn huidige werk. Door logopedie heb ik geleerd goed te kijken en te luisteren naar mensen, en ze als therapeut snel een gevoel van vertrouwen te geven.

“Met stem meer mens.” – Rogier Kappen

Ik kwam te werken op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Daar ben ik me gaan specialiseren in de sprekende journalistiek. Denk aan radio- en televisiepresentatie en voorlichting. Ik heb 12 jaar met veel plezier les gegeven aan jonge, talentvolle journalisten die je nu dagelijks op de radio en televisie hoort en ziet.

“Door de coaching van Rogier ben ik me veel meer bewust geworden van mijn eigen performance, van hoe ik overkom en wat ik uitstraal.”

Na 12 jaar heb ik de stap gezet naar de professionele journalistieke omgeving van de landelijke omroepen bij het Radio 1 Journaal, NOS Journaal en RTL Nieuws. Daar werk ik met buitenlandcorrespondenten, met verslaggevers, met presentatoren en met mensen die hun eigen items moeten inspreken.

Door deze werkervaring met journalisten en met professionals die veel moeten presenteren – denk aan architecten, bankiers, College van B&W – ben ik me, naast de vorm, ook gaan bezighouden met de inhoud. Vorm gaat over: hoe klinkt het, inhoud over: wat is mijn boodschap en voor wie?

“Vragen stellen aan het publiek helpt en maakt dat ik makkelijker contact maak.”

Mijn huidige werk is dus heel organisch ontstaan. Komend vanuit de logopedie, gecombineerd met journalistiek, nu gespecialiseerd in crisiscommunicatie, mediatraining en presentatietechniek. Maar om de feeling met mijn oude vak niet te verliezen en omdat ik er veel plezier aan beleef, geef ik ook nog les aan jong talent in het cabaretvak en aan het toneel. Dat deed ik als docent Stem en Spraak aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en aan de Meisner Toneelacademie van Paul Dekker.

Ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan iemands professionele carrière, zodat hij of zij op een ontspannen manier voor het voetlicht kan treden. Of het nu gaat om de burgemeester, de cabaretier of de persvoorlichter, dat maakt niet uit.