Crisiscommunicatie

Je kunt mij 24/7 bereiken voor alles op het gebied van crisiscommunicatie. Ik geef je advies hoe je op de 20 meest moeilijke vragen van een journalist het best kunt reageren.

We oefenen je presentatie, je statement en je boodschap, en eventueel ook je stem, spraak, houding en uitstraling vóór microfoon en camera. We zetten alle feiten op een rij in een factsheet en ik bereid samen met de persvoorlichter een persbericht voor.

 • Vraag

  Ik word gebeld: “Rogier, kun je mij NU helpen want er is crisis!” Als het op dat moment nodig is, spring ik direct in de auto. Het kan ook zijn dat ik samen met het crisisteam een communicatieplan opstel en de mensen voorbereid op het perscircus voor de poort.

 • Aanpak

  Mijn eerste reactie is: “Roep het crisisteam bij elkaar en wanneer is de eerste persconferentie?” Met andere woorden: wanneer kun je voor het eerst nieuws melden.

  Of ik begin met een crisis- en calamiteitenanalyse. Wat kan er allemaal misgaan en hoe kun je daar intern en extern adequaat op reageren.

  • Er moet een crisiscommunicatieplan komen.
  • Wie zitten er in het crisisteam?
  • Wie doet de woordvoering?
  • Hoe zet je de professionals in hun kracht als de crisis daar is?

  We inventariseren wie er allemaal bij de communicatie in een crisissituatie betrokken zijn en welke rol deze mensen spelen. We stemmen af hoe het bedrijf zich wil profileren tijdens en na de ramp. We stellen een draaiboek op en de details bespreken we met alle betrokkenen. We oefenen met gesimuleerde praktijksituaties in woordvoering en omgang met de pers. Hoe ga je om met een mediacircus voor de poort, wat zeg je tegen buurtbewoners, welke contacten zijn er nodig met de lokale overheid.

 • Resultaat

  Het resultaat moet zijn dat je organisatie transparant en eerlijk communiceert. Jouw bedrijf laat zien hoe het rekening houdt met medewerkers, klanten en de omgeving. Je communiceert op een open en eerlijke manier, je draait niet om de hete brij heen. Door zo te handelen laat jouw organisatie zien wie ze is en waarvoor ze staat in tijden van crisis.