Stem- en spraakcoaching

Kunnen de mensen op de achterste rijen in het theater je goed verstaan? Kun je na drie kwartier spelen ook nog dat mooie slotlied helder en zonder ruis zingen? Als je avond aan avond op de planken staat als cabaretier, is het belangrijk dat je kunt varen op een goede techniek. Dat je weet dat je lijf werkt en je ondersteunt in alles wat je met je stem wilt doen. Sta en beweeg je goed? Hoe zit het met je ademtechniek als basis voor goed stemgeven? Waar plaats je je stem in je lijf? Articuleer je actief met je kaak, je tong en je lippen?

  • Vraag

    Zegt de cabaretier nadat ze meer dan twee keer per dag voor het publiek staat: “Ik ben altijd hees nadat ik veel achter elkaar heb moeten praten en zingen.” Of de journalist die zijn eigen item moet inspreken: “Ik krijg vaak de opmerking van andere mensen dat ik zo slecht verstaanbaar ben. Kun je daar wat aan doen?”

  • Aanpak

    Nadat ik goed gekeken en geluisterd heb naar houding, stem, spraak en articulatie, maak ik in samenspraak met de persoon een plan van aanpak. Dat begint altijd met je lijf leren kennen, weten hoe ademsteun werkt, want adem is de motor van je stem. Daarnaast doen we gymnastiekoefeningen voor de spraak. Dit heet in mijn vakgebied ‘pittige articulatie’. Hierdoor wordt je articulatie veerkrachtiger en leer je om je mond meer open te doen. En dat heeft natuurlijk weer effect op verstaanbaarheid en intonatie. Waar leg je de klemtoon?

  • Resultaat

    Door de coaching word je je bewust van de techniek en kun je deze toepassen in een professionele setting.